Szczep odpowiada za większość najsłynniejszych win hiszpańskich. Daje wina długowieczne, bogate, o złożonej strukturze, głębokim kolorze i intensywnych aromatach. Wszystkie te cechy tworzą niepowtarzalną kompozycję przyciągającą miłośników wina na całym świecie.
Ale od początku…
Historia szczepu, którego kolebką jest Rioja, nie jest jasna. Pierwsze wzmianki o winie Tempranillo datowane są na 1807r. ale historycy sądzą, że szczep został sprowadzony w okolice La Rioja przez frankońskich mnichów po upadku Cesarstwa Rzymskiego. W XIII wieku Tempranillo zyskał na popularności w regionie Rioja, gdzie stał się dominującym szczepem. Obecnie jest najpopularniejszym szczepem Hiszpanii uprawianym w regionach: Rioja, Ribera del Duero, Toro, Navarra, La Mancha. Uprawiany również w Portugalii pod nazwą tinta roriz, Agrentynie (tempranilla), Stanach Zjednoczonych.
Szczep jest uprawiany prawie na całym terytorium Półwyspu Iberyjskiego, jednak najlepsze wina odmianowe otrzymuje się w północnej części Hiszpanii, w D.O.Ca Rioja oraz większości apelacji położonych w obrębie wspólnoty autonomicznej Castilla y León. W Hiszpanii uprawy i winifikacja tempranillo dopuszczalna jest w 28 z 69 denominaciones de origen, a w 12 tempranillo uznawany jest za szczep główny lub preferowany.
Nazwa jest zdrobnieniem hiszpańskiego słowa temprano – wczesny. Związane jest to z faktem, że warunki panujące na płaskowyżu powodują wcześniejsze dojrzewanie gron tej odmiany, niż np. grenache.
Winorośl Tempranillo jest wyjątkowo wymagająca ale za to nagradza nas winami z doskonałym balansem tanin, kwasowości i budowy. Wcześnie dojrzewające winogrona dają możliwość produkcji młodych win ale szczep doskonale nadaje się do starzenia w beczkach, zarówno z dębu francuskiego jak i amerykańskiego.
Jaki bukiet smakowy daje Tempranillo? Zmienia się on wraz z biegiem czasu i miejscem pochodzenia. Zwykle to nuty wiśni, fig, śliwki, drzewa cedrowego, tytoniu, skóry i truskawek a im więcej czasu alkohol spędza w dębowych beczkach, tym bardziej są one zdominowane przez wanilię, skórę i dębinę. Aby móc w pełni docenić jego różnorodność i wydobyć wszystkie nuty smakowe, starzone wina poddawać należy dekantacji.
Niezależnie od tego, co urzekło Was w szczepie Tempranillo, daje on wszechstronne kombinacje, które wytwarzane w różnych apelacjach będą się od siebie różniły. Która stanie się waszą ulubioną?
Klasyczne Vina Bujanda Tinto DOC Rioja Intrygujący, owocowy bukiet z lekkimi taninami. Ciekawe, niezobowiązujące, z nutami borówki i czekolady.
Harmonijne, bogate w aromaty czerwonych owoców La Catedral Crianza DOC Rioja. Wino z domieszka szczepów Graciano i Mazuela, w którym znajdziecie zintegrowane taniny połączone ze smakiem ciemnej śliwki, soczystych owoców wiśni, wanilii i czekolady oraz długie, eleganckie zakończenie.
Niezwykle wyraziste, o długim mocnym finiszu Vina Bujanda Reserva DOCa Rioja. Leżakowanie 24 miesiące w beczce dało wino o wyraźnych taninach, zachwycających aromatach tabaki, drewna i śliwki.
Zaskakujące, pełne, wyprodukowane w regionie La Mancha El Vinculo Crianza. Wino eleganckie, o ciemnowiśniowej barwie, aromatach jeżyn, jagód i lukrecji. Rozkoszujcie się jego finiszem z nutą wanilii i przypraw!