Jak dobrać wino do weselnego menu?
Wymarzony dzień! Ślub! A po nim wesele. Przygotowane i zaplanowane w najdrobniejszych szczegółach. Suknia, buty, muzyka, kwiaty, dekoracje, menu, toasty. Chciałoby się nawet pogodę zaplanować… Oczywiste jest zatem, że coraz częściej dbamy również o właściwy dobór alkoholi do weselnego menu. Do niedawna na polskich weselach królowała wódka uzupełniana kilkoma...
Czytaj więcejKilka słów o Whisky
Przytulny pokój, nastrojowe ciepłe światło, wygodny fotel lub kanapa, w tle ulubiona muzyka, towarzystwo do rozmowy lub dobra książka do czytania w ciszy i ten niepowtarzalny zapach i smak… Za każdym razem inny, zaskakujący chociaż znany, delikatny lub wyrazisty. Whisky. Nie na miejscu wydaje się być pytanie: Za co...
Czytaj więcejKilka słów o winach ekologicznych
Ekologia… Co to takiego? Świadomość czy chwilowa moda? Wynika z naszej rzeczywistej wiedzy i troski środowisko czy jest tylko urozmaiceniem i podążaniem za trendami? Jesteśmy coraz bardziej świadomi potrzeby dbania o środowisko naturalne i coraz więcej wokół nas osób, które podczas zakupów wybierają produkty przyjazna naturze. Czy tak jest...
Czytaj więcejWino do potraw wielkanocnych
Wielkanoc to wyjątkowy moment w roku – przyroda budzi się do życia, dni robią się coraz dłuższe, a my spotykamy się z bliskimi, by wspólnie celebrować święta. Na stołach pojawia się cała gama potraw – od śniadaniowych klasyków po bardziej wyrafinowane dania i desery. A skoro mowa o uczcie,...
Czytaj więcejRegiony winiarskie: Sycylia
Ta największa włoska wyspa położona na Morzu Śródziemnym ma niezwykle bogatą historię będącą skrzyżowaniem wielu kultur i cywilizacji, które wywarły znaczący wpływ na produkcję wina w tym regionie. Odkrycia archeologiczne potwierdzają, że Sycylia była jednym z pierwszych regionów włoskich, który poznał kulturę uprawy winogron i produkcji wina. Historia winiarstwa na...
Czytaj więcejRegiony winiarskie: Toskania
Ten jeden z najpiękniejszych regionów Włoch leży na zboczach Apeninów. Od zachodu graniczy z Morzem Terreńskim. Piękno Toskanii sprawia, że pragnieniem każdego turysty jest choćby krótki pobyt w tym regionie słynącym ze wspaniałych win i doskonałego jedzenia. Dzisiejsza Toskania to wspaniałe dziedzictwo kulturowe, nowoczesny przemysł, ale również niezwykłe osiągnięcia...
Czytaj więcejLubicie? Szczep Cabernet Sauvignon
Cabernet Sauvigon to jeden z najpopularniejszych szczepów na świecie uprawiany w każdym większym kraju winiarskim, niezależnie od klimatu. Popularność zyskał dzięki swojej roli we francuskich winach z Bordeaux. Następnie odmiana rozpowszechniła się z innych krajach europejskich, stopniowo w Stanach Zjednoczonych, Nowej Zelandii, Australii, Chile. Tak, jak w przypadku wielu szczepów,...
Czytaj więcejCzy wiecie, że…
…z najnowszych danych wynika, że w Polsce mamy zarejestrowanych 609 winnic zajmujących powierzchnię ok. 850 ha a większość z nich powstała w ciągu ostatnich kilku lat? Od 2009 roku wino produkowane w polskich winnicach można kupować w sklepach. Najwięcej winnic skupionych jest w województwie małopolskim, lubuskim i podkarpackim. Najstarszym dokumentem potwierdzającym...
Czytaj więcejLubicie? Szczep Tempranillo
Szczep odpowiada za większość najsłynniejszych win hiszpańskich. Daje wina długowieczne, bogate, o złożonej strukturze, głębokim kolorze i intensywnych aromatach. Wszystkie te cechy tworzą niepowtarzalną kompozycję przyciągającą miłośników wina na całym świecie. Ale od początku… Historia szczepu, którego kolebką jest Rioja, nie jest jasna. Pierwsze wzmianki o winie Tempranillo datowane są na...
Czytaj więcejCzy wiecie, że… logo na butelkach Chianti używane jest od ok. 600 lat.
Na niektórych butelkach Chianti można dostrzec logo z czarnym kogutem. Jest to znak używany w regionie już od ok. 600 lat, choć przez winiarzy nieco krócej. Swoje korzenie ma w rywalizacji między dwoma pięknymi miastami Toskanii – między Florencją a Sieną. Otóż obydwa te miasta rościły sobie prawa do...
Czytaj więcej