Piwnica Smaków

Ekologia… Co to takiego? Świadomość czy chwilowa moda? Wynika z naszej rzeczywistej wiedzy i troski środowisko czy jest tylko urozmaiceniem i podążaniem za trendami?                                   Jesteśmy coraz bardziej świadomi potrzeby dbania o środowisko naturalne i coraz więcej wokół nas osób, które podczas zakupów wybierają produkty przyjazna naturze. Czy tak jest również w przypadku wina?

Przy wyborze wina kierujemy się wieloma czynnikami. Szukamy win z ulubionego szczepu, o konkretnych smakach, sprawdzamy kraj pochodzenia i rocznik, często zależy nam na produkcie z konkretnej winnicy. Jako klienci zaczynamy też myśleć o tym, jak przebiega proces produkcji danego wina. Coraz częściej pojawiają się pytanie o wina organiczne, bio, ekologiczne. Każdy z nas słyszał te określenia. Ale czy wiemy, co oznaczają i jeśli się od siebie różnią to czym?

Wino ekologiczne czyli jakie?

Wino ekologiczne  to bardzo rozległy termin, który obejmuje zarówno wina bio, organiczne jak i te z upraw naturalnych i biodynamicznych, do produkcji których podchodzi się bardziej holistycznie niż do win organicznych. Terminy „ekologiczne”, „bio” i „organiczne” używane są zamiennie  – w krajach anglosaskich bardziej rozpowszechnione jest określenie „organiczne”, w języku niemieckim „bio”.

Niezależnie od nazewnictwa, mianem tym można określać wina, przy produkcji których nie zastosowano sztucznych nawozów i chemicznych środków ochrony roślina oraz materiałów modyfikowanych genetycznie a jedynie naturalne sposoby, które odstraszają szkodniki oraz mobilizują rośliny do wzrostu. Aby wino mogło uzyskać certyfikat wina ekologicznego musi być spełniony szereg warunków, a jego producent musi przejść całą procedurę weryfikacji, która potwierdza, że winogrona przeznaczone do jego produkcji pochodzą z upraw organicznych. Certyfikacja produktów bio/organicznych w Unii Europejskiej jest ściśle określona a uzyskanie certyfikatu trwa minimum 3 lata. Wina z certyfikatem rozpoznamy po charakterystycznym liściu złożonym z gwiazdek, umieszczonym na zielonym tle.

Co ciekawe, często poszukiwane są wina bez siarczynów a wina ekologiczne mogą zawierać dodatki organiczne takie jak na przykład siarka, w celu ograniczenia rozwoju niepożądanych bakterii w winie, natomiast należy to robić w najmniejszych możliwych ilościach.

Cena, smak i różnorodność

Wina kochamy przede wszystkim za ich smak! Ich różnorodność jest tak duża, jak różnorodność produkowanych win. Dzięki temu możemy wybrać trunek pasujący do naszych upodobań, nastroju, potraw, pory roku i towarzystwa. Teraz możemy wybierać również wina zgodne z naszymi przekonaniami i troską o środowisko. Już ten fakt spowoduje, że Hunky Dory Sauvignon Blanc będzie nam smakowało dużo bardziej niż inne wina z tego szczepu!  Sam proces produkcji ekologicznej ma nieduży wpływ na smak a jedynie mniejsza ilość siarczynów zawartych w winie może  mieć znaczenie dla osób o wyjątkowej wrażliwości.                                                                                                                  Jeśli obawiacie się niewielkiej różnorodności wśród win ekologicznych, to niepotrzebnie. Macie ochotę na wino musujące – świetnym wyborem będzie Dignitat Organic Cava Brut Nature.  Potrzebujecie wina czerwonego – spróbujcie hiszpańskiego, aromatycznego Audentia Galeam lub dojrzewającego w beczce Herencia Altes Garnatxa Negra. Wśród win ekologicznych znajdziecie wyśmienite białe, i czerwone, i spokojne i musujące – stosownie do potrzeb i okoliczności. 

A ceny? Proces certyfikacji, przygotowanie winnicy, niższa wydajność na pewno są kosztowne. Ale wina ekologiczne, tak jak wyżej wymienione, możecie kupić również w przystępnych cenach. Najważniejsze jednak, aby pić jedynie wina dobre i aby ekologiczność nie była wartością samą w sobie. Wybierajcie wina takie, jak w naszym sklepie – znakomite i z certyfikatem!