Cabernet Sauvigon to jeden z najpopularniejszych szczepów na świecie uprawiany w każdym większym kraju winiarskim, niezależnie od klimatu. Popularność zyskał dzięki swojej roli we francuskich winach z Bordeaux. Następnie odmiana rozpowszechniła się z innych krajach europejskich, stopniowo w Stanach Zjednoczonych, Nowej Zelandii, Australii, Chile.
Tak, jak w przypadku wielu szczepów, tak i wokół pochodzenia Cabernet Sauvignon narosło wiele mitów. Uważano nawet, że Cabernet Sauvignon pochodzi ze starożytnego Rzymu, być może nawet jest starożytną bituricą, odmianą służącą do produkcji wina w Rzymie i opisywaną przez Pliniusza Starszego. Rozważania zakończyły przeprowadzone w 1996 roku badania z użyciem markerów DNA, które potwierdziły, że odmiana powstała z połączenia w XVII w Cabernet Franc i Sauvignon Blanc.
Dlaczego Cabernet Sauvignon stało się tak popularne? Odmiana jest łatwa w uprawie, może być uprawiana na różnych glebach, w różnym klimacie. Pączkuje późno co zmniejsza podatność na przymrozki. Jest przewidywalna a wina niezmiennie wykazują strukturę i smaki charakterystyczne dla odmiany. Szczep daje wina o pełnej strukturze i bogatym aromacie, z wysoką zawartością garbników i zauważalną kwasowością, która sprzyja długowieczności.
Wina Cabernet Sauvignon są aromatyczne, pełne w smaku, idealne do picia solo lub do posiłku. Jakie są dokładnie? Generalizując – w winach tych znajdziemy nuty czarnej porzeczki w towarzystwie zapachów żywicznych i korzennych oraz aromatów innych ciemnych owoców, takich jak jagody i jeżyny. Ale smak i aromat będzie różnił się zależnie od klimatu i sposobu uprawy. Najbardziej znane, pochodzące z upraw o chłodniejszych klimatach (Bordeaux) są smaki i aromaty czerwonej porzeczki, liści i zielonej papryki. Odpowiadają za to tzw. pirazyny – związki zawarte w gronach, których jest tym mniej, im więcej jest słońca. Uprawy w cieplejszych klimatach dają dodatkowy posmak czekolady i wiśni. Cabernet Sauvignon ma duży potencjał starzenia a leżakowanie w dębowych beczkach wzmaga jego aromaty wanilii, tytoniu, czarnej porzeczki.
Co jeszcze ciekawego o Cabernet Sauvignon? To szczep idealny do kupażowania. Najsłynniejsza – mieszanka bordoska – to połączenie Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc i Merlota. We Włoszech popularność zyskała mieszanka z Sangiovese – dzięki tzw. supertoskanom. W 1978 roku markiz Piero Antinori jako jeden z pierwszych zaoferował wino „w stylu chianti”, nazwane Tignanello cuvée ze szczepów Sangiovese i Cabernet Sauvignon z rocznika 1971. Kalifornijski Cabernet Sauvignon wykształcił charakterystyczny styl i osiągnął rozpoznawalną markę na takim poziomie, że na konkursie w Paryżu w 1976 roku, podczas prowadzonej przez francuskich ekspertów degustacji w ciemno Cabernet Sauvignon z Stag’s Leap Wine Cellars z rocznika 1973 pokonał klasyczne wina bordoskie z winiarni Château Mouton Rothschild, Château Montrose, Château Haut-Brion i Château Léoville-Las Cases.
Teraz pozostało już tylko spróbować J Polecamy:
Chateau Grand Barrail Lamarzelle – Czerwone wino z delikatnym bukietem złożonym z aromatów wiśni, śliwek i malin z nutami cedru i lukrecji i akcentem dębu. W ustach świeże, dobrze zrównoważone z solidną strukturą i miękkimi taninami.
Tassinaia Toscana IGT – Tassinaia oznacza kamieniste miejsce i rzeczywiście gleba pokryta jest otoczakami, z których powstały wszystkie zabudowania na terenie Castello del Terriccio. Wino jest skoncentrowane, o mocnej strukturze z aromatami jeżyn, wiśni i śliwek podkreślonymi nutami ziołowymi z wyraźnym akcentem cedru, wanilii i tytoniu. W ustach pełne, bogate, z mocnymi, ale stonowanymi garbnikami, gwarantującymi dobry potencjał dojrzewania.
Woodhaven Cabernet Sauvignon – Kalifornijski cabernet sauvignon z wyraźnymi nutami jeżyn, czarnych porzeczek, wiśni i fig.
Aresti Cabernet Sauvignon Estate Selection – Intensywny, głęboki, czerwony kolor. W nosie ekspresyjne aromaty śliwek i wiśni zrównoważone delikatną nutą wanilii. W ustach wino pełne, bogate z dobrze zintegrowanymi taninami, długie i eleganckie.