Piwnica Smaków

Ta największa włoska wyspa położona na Morzu Śródziemnym ma niezwykle bogatą historię będącą skrzyżowaniem wielu kultur i cywilizacji, które wywarły znaczący wpływ na produkcję wina w tym regionie.

Odkrycia archeologiczne potwierdzają, że Sycylia była jednym z pierwszych regionów włoskich, który poznał kulturę uprawy winogron i produkcji wina. Historia winiarstwa na Sycylii sięga już czasów antycznych, kiedy to pierwsze szczepy winorośli przywieźli tu Fenicjanie. Za czasów Greków wyspa była jednym z największych eksporterów tego trunku a pochodzące z okolic Messyny złociste, słodkie Mamertino w czasach rzymskich uznawane było za jedno z najwyśmienitszych win Italii. Winiarstwu sprzyjały świetne warunki klimatyczno – glebowe. Śródziemnomorski, suchy i ciepły klimat oraz gleby wulkaniczne to doskonałe warunki dla upraw. Sycylijskie wina charakteryzują się przede wszystkim mocnym smakiem ale też dużą zawartością alkoholu, co jest wynikiem nasłonecznienia (250 słonecznych dni w roku) i względnie dużych wysokości. Szerokość geograficzna na jakiej leży wyspa jest tożsama z szerokością geograficzną Australii. Wyspa posiada najwięcej winnic spośród wszystkich włoskich regionów a produkcja win na Sycylii stanowi 14% ogólnej produkcji win włoskich.

Przez wiele lat wina sycylijskie nie cieszyły się tak dobrą opinia, jak wina z Piemontu czy Toskanii. Gorący, niemal afrykański klimat sprzyjał dużej wydajności winnic i masowej produkcji niedrogich, lecz pozbawionych finezji i elegancji win. Wyjątkiem były wina słodkie, wspomniane już Mamertino i przede wszystkim przesławna Marsala wyrabiana na zachodnim krańcu wyspy wokół miasteczka o tej samej nazwie. W ostatnich latach sycylijscy winiarze dużo inwestują i zaczęli stosować nowoczesne technologie produkcji, które umożliwiają stworzenie win wysokiej jakości w korzystnej cenie. O rosnącym statusie Sycylii wśród włoskich regionów winnych świadczy, między innymi, niedawne podniesienie do poziomu DOCG apelacji Cerasuolo di Vittoria, w której powstaje jasne ale mocne wino czerwone wytwarzane z odmiany Nero d’Avola.

Sycylia posiada 23 strefy produkcji win klasy DOC i, wspomniane, 1 klasy DOCG. W produkcji przeważają wina białe. Wiele wybitnych win powstaje z rodzimych odmian winorośli – przede wszystkim Nero d’Avola (lub Calabrese), np. Tareni Nero d’Avola, Nerello Mascalese i Perricone (lub Pignatello) wśród odmian ciemnych oraz Grillo, np. Luma Grillo Sycylia, Inzolia i Grecanico wśród odmian jasnych. Duże znaczenie odgrywają też międzynarodowe szczepy jak Chardonnay, Cabernet Sauvignon, Merlot i Syrah, które dają na Sycylii świetne rezultaty zarówno kiedy wino powstaje wyłącznie z jednej odmiany, jak i w połączeniu z innymi szczepami.

I jeszcze kilka słów o wspomnianej wcześniej Marsali, która jest winem wzmacnianym. Na Sycylii słońca jest tak dużo, grona są niezwykle słodkie, a wina z łatwością uzyskują dużą ilość alkoholu, dlatego z powodzeniem można wyprodukować wino rywalizujące ze słynnym Porto czy Maderą.  Marsalę produkuje się od 1796 r. wzdłuż zachodniego wybrzeża wyspy, zazwyczaj z winogron Grillo, Catarratto lub Inzolia. Białe lub czerwone wino Marsala zawiera ok.18% alkoholu. Jest to wino, które leżakuje przynajmniej przed rok zanim trafi do sprzedaży. Podczas dojrzewania wino wzmacnia się spirytusem i dosładza skondensowanym moszczem winnym. Słodsze rodzaje wina podaje się pod koniec posiłku, bez dodatków a młoda wytrawną Marsalę pija się jako aperitif.

Poznajcie wszystkie nasze wina z Sycylii, aby odkryć niepowtarzalny smak gron z tej wspaniałej wyspy.