Piwnica Smaków

Ten jeden z najpiękniejszych regionów Włoch leży na zboczach Apeninów. Od zachodu graniczy z Morzem Terreńskim.                                                                                                                                             Piękno Toskanii sprawia, że pragnieniem każdego turysty jest choćby krótki pobyt w tym regionie słynącym ze wspaniałych win i doskonałego jedzenia. Dzisiejsza Toskania to wspaniałe dziedzictwo kulturowe, nowoczesny przemysł, ale również niezwykłe osiągnięcia enologiczne. O Toskanii mówi się, że jest „ikoną włoskiego winiarstwa”. Pierwsze zapiski dotyczące uprawy win sięgają VIII w p.n.e. i dotyczą jeszcze poprzedników Rzymian czyli Etrusków.

W Toskanii jest blisko 70 tysięcy hektarów winnic, z których przynajmniej połowa zarejestrowana jest jako DOCG lub DOC. Z pozostałych poważną część stanowią wina IGT, w tym także VdT (Vino da Tavola – wina bez wskazania rocznika, szczepu i miejsca pochodzenia). Toskania posiada 6 stref produkcji win klasy DOCG: Brunello di Montalcino, Carmignano, Chianti, Chianti Classico, Verncia do San Gimignano, Vino Nobile di Montepulciano oraz 34 strefy dla win DOC.

Toskania ma krajobraz pagórkowaty lub górzysty, jedynie bardziej płaski w pasie nadmorskim. Sprzyja to powstawaniu różnorodnych siedlisk pod uprawę winorośli. W regionie panuje klimat śródziemnomorski, co oznacza gorącą i suchą porą letnią, ciepłą wiosnę, łagodne zimy ze sporą ilością deszczu. Możemy jednak wyróżnić cieplejsze i z łagodniejszym klimatem obszary bliżej morza jak Bolgheri i Maremma, które są idealne dla szczepu Cabernet Sauvignon oraz bardziej wymagające warunki w głębi lądu, gdzie dobrze czuje się Sangiovese.

Sangiovese króluje w Toskanii. To historycznie najważniejszy i najbardziej rozpoznawalny szczep, który stanowi 2/3 upraw w regionie. Decyduje o najbardziej znanych winach: Chianti (produkowane już od końca XIV w. w apelcji Chianti ze swoją najstarszą strefa Chianti Classico na obszarze między Sieną a Florencją) i prestiżowym Brunello di Montalcino. Sangiovese daje wina solidnym ciałem i mocną ramą z tanin i kwasowości. Znajdziemy w nim charakterystyczne nuty ziołowe i ziemiste, wyraźne wiśnie i czereśnie oraz przyprawowe i dymne nuty beczkowe. Najlepsze przykłady mogą dojrzewać latami i dawać wina o pełnej harmonii. Oprócz Sangiovese wina zawierają również domieszki lokalnego szczepu Canaiolo.

Drugą grupą rozpoznawalnych win toskańskich są tzw. Supertoskany, powstające w cieplejszych rejonach nadmorskich ze szczepu Cabernet Sauvignon, który czuje się tutaj lepiej niż Sangiovese. Lokalna wersja mieszkanki bordoskiej początkowo była tylko winem stołowym ale stopniowo zyskała uznanie i oznaczenie DOC.

W Toskanii znajdziecie również wyśmienite wina białe z wyśmienitym Vernacchia di San Gimignano, które otrzymało w 1966 r. status DOC jako pierwsze włoskie wino. Biała Toskania to też świetnie zbalansowane między dojrzałymi aromatami brzoskwini a świeżą cytrusowością i mineralnością Vermentino IGT Toscana. To wytrawne wino o słomkowej barwie, aromacie grejpfruta oraz owocowym smaku podkreślonym orzeźwiającą kwasowością sprawi niebywałą przyjemność.

Nie pozostaje nam nic innego, jak tylko życzyć udanej degustacji!